Град Банско е разположен в полите на североизточната част на Пирин на деветстотин двадесет и пет метра надморска височина. В града има приблизително девет хиляди и петстотин живущи и то е на на шест километра на юг от Разлог, на шестдесет километра югоизточно от Благоевград и на сто и шестдесет километра южно от столицата.

Град Банско е град- музей, в което новото и старото съжителстват заедно.

Града е еднакво атрактивен и през всичките сезони на дванадесетомесечието. Градчето, разполага с богата база от съвременни хотели и почивни станции и е притегателна сила за нашенските и чуждестранните туристи.

Локацията му позволява задържане на снежната покривка в периода от месец Декември до април, а Пирин планина дава отлични и качествени условия за скиспорт. В изминалите няколко години града стана най-известният ни зимен кът. Тук се строят доста нови хотели, механи и ресторанти. На територията му се построиха писти за ски с обща дължина повече от седемдесет километра, започващи от нива две хиляди петстотин и петдесет м. и стигащи до хиляда м. надм. в-на. Банско има на разположение повече от 25 км. ски-лифтове. Самите писти са широки и разполагат с оръдия за изкуствен сняг. Ястребец Уелнес и Спа

Всяка година в месец Август в Банско се стартира традиционният летен джазфестивал с участието на изпълнители от страната и чужбина. В течение на седем дни туристи и фенове се наслаждават на виртуозните изпълнения.

Боровец е безспорно най-големият планински курорт в България. Разположен е към хиляда триста и петдесет м. надморска височина в подножието на връх Мусала (2925 м). Отстои на единадесет километра от Самоков, на седемдесет и пет км от гр. София и към 125 километра от втория по големина град в България.

Боровец предоставя различни възможности за почивки през цялата година. Лятото е прохладно, а зимата – е мека. Полезният климат го е превърнал в искано място за отдих и спорт. Отлични възможности се осигуряват в Боровец за практика на ски спортове и затова курортът вече два пъти е бил хост на Световната купа по ски-алпийски дисциплини. Има построена и писта за биатлон, която е една от най-добрите по света. Разполага с добре развита мрежа от лифтове която обслужва до 11 200 почиващи на час и дава rolex ρεπλίκα достъп до всички писти. Дължината на пистите е шестдесет км и те са с всякаква трудност.

Поддръжката е отлична и дебелината на снежната покривка е приблизително над едно цяло и два метра. Той има над 10 скицентъра, в които се наемат скиекипировка, ски, шейни, и където може да оставите на съхранение екипировката си. Училището по ски спортове е с международна известност и има на разположение над 150 инструктора, владеещи чужд език. След обучението се дава сертификат.

За защитата на туристите в курорта се грижат екипи за спешна помощ, напълно оборудвани и разполагащи с хеликоптер.